1. Zamýšlíte..
2. Hledáte...
3. Pročítáte komentáře...
4. Sbíráte odvahu...
5. Dokopete se k činu...
Tak já jsem už konečně došla do posledního bodu. Konečně jsem našla recept, který se mi zdál nenáročný na čas a lahodící oku i uchu. Opravdu to není s tímto receptem žádná věda.
Domácí křupavé rohlíky
Recept na cca 15 - 16 rohlíků:500 g hladké mouky
sůl cca dvě lžičky
cukr cca jedna lžička do mléka
300 ml mléka
30 g sádla a 30 g oleje(lze dát místo sádla jen olej 60 g)
jedno čerstvé droždí nebo sušené droždí
Postup:
V míse smíchat mouku s olejem a sádlem, přidat sůl. Mléko ohřát, přidat cukr a droždí, nechat vzejít kvásek. Zadělat těsto(možno i v robotu cca 4 min). Těsto nechat kynout 45 min u topení nebo na teplém místě. Při výrobě rohlíků není třeba těsto podmoučet, vůbec se nelepí a krásně se s ním pracuje. Navážím si na každý rohlík 60 g hromádky, které pak vyválím do trojúhelníku(nebo něco tomu podobnému) a pokládám na plech s pečícím papírem zhruba 10 cm od sebe. Péct ve vyhřáté troubě na 200°C dozlatova, cca 10 - 13 min. Po upečení dát vychladnout na mřížku.
Pekla jsem z poloviční dávky, protože jsem se bála, jestli to dám. A udělala jsem velikou chybu - BYLY HNED PRYČ!!!
Ještě jsem k rohlíkům udělala Lilkovou pomazánku: lilek propíchat vidličkou, zabalit do alobalu a nechat upéct v troubě. Po upečení nechat vychladnout. Lilek krásně změkne a jde od slupky velmi dobře odstranit. Dám do mixéru společně s pomazánkovým máslem nebo lučinou, sušenými rajčaty, osmaženou cibulkou a česnekem, koření a sůl(můžete přidat vše co máte doma nebo co máte rádi). Rozmixovat, přidat olivy(za mě černé) a skvělá večeře.
Já mám ráda rohlíky raději úzké a hodně křupavé, tak se nelekejte, že jsou tak hubené.
P. S.: Prosím Vás, kdyby od nás nechtěla odejít paní Zima, tak za to můžeme já a slečna A. Vyrobily jsme si Moranu, ale je nám líto ji hodit do vody nebo spálit. Tak až zmrznou všechny kytky, které jsem nasadila a koupila, tak NEsmím nadávat, že?😌
Doba postní stále pokračuje. Smrtná neděle za námi a Květná před námi.
🐾
MARYLA
Žádné komentáře:
Okomentovat