pátek 10. dubna 2020

Pampeliškový sirup na domácí limonádu

Žluté koberce rozkvetlých pampelišek🌼🌼🌼 jsou teď vidět všude, kam nevkročil anglický trávník🌱🌱. Někdo je nechává volně růst. ...😧...někdo nad nimi nadává. 🐇🐰 někdo je natrhá králíčkovi(jako my) a někdo je využije k dalšímu zpracování.
Na med jsme neměly dostatek pampelišek, a tak jsme se rozhodly pro sirup na výrobu limonády. Ten se teď v teplém počasí bude hodit.
Pampeliška se prý zrodila z prachu vozu boha Slunce, který prolétl kolem Země. To vysvětluje, proč kvete tak neřízeně na všech možných místech. Její léčivé účinky působí na trávicí trakt(reguluje trávení, rozpouští žlučové kameny, podporuje tvorbu žluči), močové ústrojí(proti zánětům, kamenům, močopudné účinky). A myslím, že působí pozitivně na psychiku - pohled do "žlutokrásná"(teda, když nejste vášnivý zahrádkář). 
Recept na sirup:
100 g pampelišek
1 l vody
1 citron
500 g cukru
Rozkvetlé pampelišky společně s nakrájeným citronem a vodou uvedeme do varu. Necháme vařit cca 10 min. Odstavíme do druhého dne. Druhý den přecedíme a opět přivedeme k varu společně s cukrem. Necháme chvíli povařit a šup s ním do sklenice. 
 

Na zdravíčko
🐾
MARYLA

Žádné komentáře:

Okomentovat