pondělí 6. ledna 2020

Perníkový vánoční dort

Od doby, kdy ho poprvé pekla Terezka jsem jej zkoušela upéct už několikrát a můžu odpřisáhnout, že nikdy nechutnal stejně. Na dozdobení letos opět vyhrálo granátové jablko, jak jinak, je to dobrota.
Recept je z blogu www. devceuplotny.cz.
Na dort budete potřebovat:
Korpus:
100 g másla, 180 g třtinového cukru, 5 vajec v pokojové teplotě, 180 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, špetka soli, 1 lžíce skořice, 1 lžička mletého kardamomu, 1 lžička mletého hřebíčku, kůra a šťáva z pomeranče.
Krém:
300 g Lučiny, 250 g mascarpone, 2 lžíce cukru moučka.

Postup: Korpus - Máslo nechejte rozpustit a pak mírně vychladnout. Máslo s cukrem vyšlehejte do pěny, pak postupně zašlehávejte jednotlivá vejce, dokud celá směs nevypadá jako našlehaná pěna. Přidejte mouku prosátou s pečicím práškem, solí a kořením, pomerančovou kůru a šťávu. Vypracujte hladké těsto. Těsto nalijte do formy o průměru 20 cm. Pečte asi 50 minut na 160 stupňů. Korpus nechte vychladnout.
Krém - Lučina, cukr a mascarpone vyšlehejte do hladkého krému.
Skládání dortu. Vychladlý korpus rozřízněte na tři díly. Spodní část potřete třetinou krému a polovinou brusinkové marmelády, přiklopte a postup zopakujte s prostřední částí korpusu. Přiklopte horní částí a rozetřete na ni zbylý krém. 

 
Určitě vyzkoušejte, stojí to za to.
🐾
Dobrou chuť!

Žádné komentáře:

Okomentovat