V obchodě Tchibo jsem si koupila nakličovací misku. V ní se dají klíčit semínka, která po namočení do vody vytvoří kolem sebe jakýsi rosol. Sem patří třeba právě řeřicha, (rukola, chia, len), která je na klíčení pro děti velmi dobrá a chutná.
Semínka namočíme na cca 15 min. do vody. Poté nalijeme na sítko a lžičkou rovnoměrně rozprostřeme.
Než zapustí kořínky do spodní misky, přikryjeme semínka talířkem a dvakrát denně je polijeme vodou. Po dvou dnech už vidíme malé kořínky, které se samy dotknou vody v misce. Necháme odklopené a opět dvakrát denně proléváme vodou. Stanoviště volíme spíše pološero, rozhodně žádné slunce, topení apod.
Po pár dnech velká úroda.
Takhle krásně to vypadá ze spodní strany. A nebojte se, jíst se to dá i s kořínky, takže celé vytáhnu, vložím do plastové misky s ubrouskem a uložím do lednice. Tam to vydrží i pět dnů. Ale u nás tedy ne. A co od klíčků můžete očekávat? Ze stránky blogu KICHENETTE, jsem si vypůjčila tato moudrá slova:
V momentě, kdy se semínko proměňuje přes klíček na výhonek, probouzí se i řada enzymů, která proměňuje zásobní škroby na cukry. Semínko je do slova a do písmene takovou časovanou bombou. Celá rostlika se proměňuje na neuvěřitelnou zásobárnu plnou vitamínů, minerálů, bílkovin, enzymů. Podle druhu klíčků se samozřejmě liší i konkrétní složení vitamínů a minerálů, ale v základu jde hlavně o vitamíny skupiny B a C, minerály jako například vápník, hořčíč, železo a fosfor, množství chlorofilu, který regeneruje a detoxikuje a v neposlední řadě aminokyseliny, které podporují imunitní systém a metabolizmus.
Není to žádná věda... Jděte do toho...
Krásný den
M🌱A🌱R🌱Y🌱L🌱A
Žádné komentáře:
Okomentovat