středa 18. října 2017

Bezlepkově

I já se učím jíst a vařit bez lepku. Nejsem žádný Einstein, takže metodou "pokus - omyl". Něco je dobré, něco jen dobře vypadá. Tyto dva kousky jsou ale výborné.
Jablečný koláč s čokoládou
2 jablka
80 g měkkého másla
110 g třtinového cukru
vanilkový cukr
sůl
2 lžíce olivového oleje
150 g jogurtu
120 g čokolády na vaření
75 g kukuřičného škrobu
50 g bramborové mouky
50 g rýžové mouky
150 g kukuřičné mouky
1 lžička psyllia
prdopeč

 Máslo utřeme s cukrem, vanilkovým cukrem, solí. Přidáme olivový olej a jogurt. Přisypeme sypké suroviny. Nakonec přidáme nakrájená jablíčka a pořádně zamícháme. Dáme do malého pekáčku. Je to hutné těsto.



Cibulový chléb s pohankovou moukou
120 g cibule
3 lžíce oleje
100 g pohankové mouky
sušené droždí
1 lžíce cukru
60 ml vlažné vody
100 g kukuřičné mouky
40 g rýžové mouky
1 lžíce kmínu
2 lžičky psyllia
sůl
3 vejce
Nakrájíme a osmažíme cibuli, necháme vystydnout. Všechny ingredience vložíme do mísy a pořádně promícháme. Nejlépe robotem. Vložíme do nádoby na chleba a necháme 60 min. kynout. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme.